اتوماسیون مرکز عملیات امنیت (SOC) چیست؟

اتوماسیون SOC فرآیند خودکارسازی عملیات امنیتی در یک سازمان برای بهبود وضعیت امنیتی، افزایش کارایی و کاهش هزینه‌­ها است که شامل استفاده از تکنولوژی­‌هایی مانند نرم افزارها و ابزار برای خودکارسازی فرآیندهای دستی است که توسط تحلیلگران امنیتی انجام می‌­شود و در اینصورت می­‌توانند بر فعالیت­‌های استراتژیک‌­تر مانند شکار تهدید، پاسخ به حادثه و مدیریت آسیب پذیری تمرکز کنند.

خودکارسازی می‌تواند تعداد False Positiveها را کاهش دهد و به سازمان‌ها کمک کند تا به حوادث امنیتی سریع‌تر واکنش نشان دهند. همچنین، اتوماسیون SOC نیازمند جمع­آوری و تجزیه گزارش­‌های تهدید می­‌باشد تا مشخص شود کدام داده‌­ها و تهدیدها با سازمان مرتبط است و می­‌تواند به سازمان آسیب برساند. این کار به صورت دستی نیز قابل انجام است اما با خودکارسازی SOC این امکان به وجود می­‌آید که سرعت کار افزایش پیدا کرده و منابع انسانی کمتری استفاده شود. همچنین اتوماسیون SOC می‌­تواند به طور خودکار و عدم تکیه بر مهندسان و نیروی انسانی، به تجزیه و تحلیل موارد امنیتی با استفاده از ابزارهایی که تهدیدها را ارزیابی و علت آن را ردیابی می‌­کنند، بپردازد.

اتوماسیون SOC چیست؟

مزایای اتوماسیون SOC

از دلایل اصلی برای راه اندازی یک مرکز عملیات امنیت می­‌تواند به موارد زیر اشاره نمود:

  • سرعت: اتوماسیون به تیم‌­های امنیتی کمک می­کند تا حوادث را سریع­تر شناسایی و به آن­ها پاسخ دهند.
  • کارایی: اتوماسیون SOC این امکان را فراهم می‌­آورد تا نیاز به حضور نیروی انسانی کمتر شود.
  • استفاده بهتر و بهینه از نیروی انسانی: با خودکارسازی جنبه­‌های معمول پاسخ امنیتی، اتوماسیون SOC این امکان را فراهم می‌­آورد تا مهندسان مهارت­‌های خود را در جایی که بیشترین اهمیت را دارد به کار ببرند. مانند حل مسائل پیچیده­‌ای که نیاز به تحلیل دارند.

انواع مختلفی از ابزارهای اتوماسیون SOC در بازار موجود است، از جمله:

  • امنیت اطلاعات و سیستم­‌های مدیریت رویداد (SIEM): این ابزارها داده‌­ها را از منابع مختلف جمع آوری، تجزیه و تحلیل می­‌کنند تا تهدیدات امنیتی را شناسایی کنند.
  • پلتفرم­‌های هوش تهدید (Threat Intelligence Platform): این گونه ابزارها، اطلاعاتی درباره تهدیدهای شناخته شده و نوظهور ارائه می‌دهند که می‌توان از آن برای شناسایی و جلوگیری از حملات استفاده کرد.
  • ابزارهای سازمان‌دهی پاسخ به حادثه (Incident Response Orchestration): این ابزارها فرآیند پاسخ به حادثه را از تشخیص تا حل، خودکار می‌کنند تا از پاسخ سریع و کارآمد به حوادث امنیتی اطمینان حاصل کنند.
  • ابزارهای خودکارسازی و سازماندهی امنیتی (Security Automation and Orchestration): این ابزارها وظایف امنیتی و گردش کار مانند اسکن آسیب پذیری، مدیریت patchها و پیکربندی فایروال را خودکار می­‌کنند.

نتیجه گیری

با توجه به اینکه پاسخگویی سریع و کارآمد در بحث امنیت از اهمیت بسزایی برخورد است، می­‌توان گفت که خودکارسازی فرآیند SOC به نسبت خودکارسازی سایر بخش‌­های سازمان ارزش زیادی خواهد داشت. برای مثال، استقرار یک برنامه کاربردی در سرور هم می­‌تواند به طور خودکار انجام شود، اما حیاتی نمی‌­باشد. در مقابل، شناسایی و رفع تهدید در کمترین زمان ممکن با کمک اتوماسیون امنیتی برای جلوگیری از تبدیل تهدیدها و خطرهای احتمالی به نقض و جلوگیری از آسیب شبکه، امری ضروری است. سازمان‌ها باید تا حد امکان به دنبال خودکارسازی SOC باشند، اتوماسیون SOC به تیم‌های امنیتی کمک می‌کند تا سریع‌تر کار کنند و در عین حال شانس خود را برای خنثی‌­سازی تهدیدها قبل از آسیب رساندن به سازمان به حداکثر می‌رسانند.